FÖRGIFTAD DRAKFLYGAREDAG

Vid elvatiden mötte jag upp hela gänget och vi promenerade till Daguanparken, en fantastisk oas med vackra promenadsträckor längs med vattnet, drakflygare och vankade gamlingar.


En dag då jackan lätt gled av, men vårvindar fläktade solvarma ansikten. 



Parken bjöd på många drakflygare.


Flora och Felix. Så episkt fina. 


En väldigt harmonisk förmiddag, känslofylld. 

På eftermiddagen målades det mer i ateljéen med Mika och Corny. Cornelia har olyckligt nog fått tag på ogrundad duk och har därför kämpat med billackeringsfärg på sprayburk och någon vitväggfärg för att grunda; själv lyckades jag hälla ut en halv burk terpentin, stället är LÄTT förgiftat.



Det har varit en relativt trött dag, men vacker. Efter en god middag på ett amerikanskinspireratställe, vandrade jag med Corny och Mika till Walmart (för att göra kvällen än mer amerikansk). Med asiatsik touch fanns här allt att tänka sig i stora upplagor och galet med inplastat godis. Jag vet någon som gillat detta enormt. Corny och jag köpte Snickers som vi mös med till kaffet i sängen nu ikväll.





ATELJÉETORSDAG MED GOSPEL

Torsdagen spenderades till stor del i ateljéen med måleri och runt TCG Nordica, fler dagar som denna lär komma vilket känns episkt.




Jag är igång!


Mika jobbar i lera, fashinerande bra.


Ateljéen ligger belamrad tre smala rostiga industritrappor ovan markytan, jag älskar redan stället!



Vid femtiden tog jag en eftermiddagspromenad i vårsolen med Alice och Mika och tittade på majongspelande gamlingar.

Vid sjutiden var det gospelkväll på TCG med Rhonda Darsey från USA. Vi sjöng och dansade i timmar, vilken kväll!

HOT SPRING

En minibuss plockade på förmiddagskvisten upp mitt gäng och jag för en tripp till Hot Spring som är ett spa:ing place med varma källor, belamrat en bra bit ut i, för vår del, okända områden av Yunnan. Vi for över skumpig motorväg, genomgick flertal tullbesök, blev omkörda av enormt smutsiga och överlastade långtradare, omgärdade av massiva bergskedjor i fjärran och funderade på livet; det var en fin bussresa.

Hot Spring låg belamrat i skogen, i oerhörd grönska och var väldigt vackert! Efter en typisk kinesisk lunch tillsammans på en finare restaurang var vi ombyta i badkläder, en lätt urtvättad ljusblå morgonrock och knallrosa tofflor, redo för bad. Platsen hade flertal poolliknande källor, belamrade i lätt bergsslutning, oerhört varma i olika dofter och färger. En var röd med jordgubbsdoft, en knallgrön med doft av mint och en annan svart som kaffe, jag undvek den med hudätande fiskar och den som var fylld av enbart sand.

Det var rätt "påfrästande" att vara i det varma vattnet, jag är ovann vid så varma bad och kände mig lätt vimsig. Det blev några simtag i den kalla poolen innan dagens bästa kanske tillochmed resans bästa stund, den varma dushen! Duschen i vår lägenhet är en relativt negativ upplevelse vi genomlider ett fåtal gånger i veckan, så det kändes underbart att äntligen få duscha och skrubba sig riktigt fin.

Länge sedan jag kände mig så här ren och deggig i kroppen!






Ikväll har jag oroat mig för att det fanns cancerframkallande ämnen i mjölken jag häller i gröten och kaffet varje morgon, varit förbi marknad och inhandlat frukt och majskolvar, tittat på film nedbäddad med mika i min säng, skrivit intensivt i loggboken, skypat med peder och funderat över vad jag gör på andra sidan jorden.


TYG


Igår tog jag en taxi till The fabric Market, tyvärr var vår beskrivning dit skrivet med fel kinesiska tecken,
så resan hamnade på en betydligt dyrare nota en vanligt, då destinationen
även låg ovanligt långt bort ifrån våra kvarter.


Cornelia och jag köpte glittertyg till partykläder att syupp och det inhandlades även rött tyg för egen del,
till min studentklänning. På eftermiddagen vandrade vi till skräddaren i kvarteret intilll och lämnade in
skisser och tyg, det blir spännande att gå dit om en vecka och prova!


Tyvärr var det rätt svårt att hitta tyg och rätt tråkiga områden att vandra i så vi flydde fältet ganska tidigt, tanken
var att aldrig återvända men nu börjar jag få upp idéer för balklänning som jag tidigare hade tänkt
vaska..

TRÖTT KVÄLL

Ikväll sluts ögonen betydligt tidigare än vanligt, kolla in finaste florainlägg, genom att trycka på florainlägg om min finaste kväll, sov gott!


Jag ska inte skylla på att jag haft det kämpigt.

ATEJÉen

Ikväll har jag äntligen hängt i ateljéen och varit lite kreativ, på gott och ont fick vi inte igång taklyset men efter att ha varit nere på centret lät de oss låna med kandilaber och ljus vilket gjorde kvällen till ett helhärligtmys.



Madeleine tog med mig till en ny konstnärshandeln vid foreigner street på morgonkvisten, för att få tag i rätt typ av måleriduk till mitt projekt.
Terpentin, klister, pänslar i mängder och mer oljefärg inhandlades.

DJUR I BUR


Startpådagenmål införskaffas i närliggande streethak.


och förtäres sedan på bussen mot
Bird & flower market.


Djur i bur?


Djur i bur.
Här satt kaninungarna tätt i burar, skrikande ekorrar och möss, bland fåglar, sköldpaddor och minigrisar. Mitt hjärta grät. 






Burhaket övergick i krimkrams, teer, blommor och växter.


Jag tänkte på mamma när jag såg allt blomster och korgar med lökar i olika former.


Sen eftermiddag spenderades på spejsat café i Down Town. Det skrevs loggbok, diskuterades projekt och dracks bönsmoothie.



Jag har fått resa till Kina med så otroligt fina människor, det är viktigt att jag berättar det, för det är det som gör att jag klarar av att vara här, att jag klarar ta in allt nytt och utvecklas som person.

Det är ni som får mig att hantera och klara av;

- duschen som rödbelamrar kropp i skollning eller det totalt motsatta

- sitta på huk över hålet i marken där du förväntas uträtta dina behov

- missären på gatan

- språkförvirringen då nästan ingen kan ett ord engelska och allt står med chinesiska tecken

- att se barn bära barn på ryggen letandes bland sopporna

- se för gamla människor bära för mycket än vad deras kroppar bör

- äta mat som jag inte vill äta men måste för att överleva


och det kan man inte om man är tillräckligt stark och känner sig trygg.

Vi är en samling esteter och tre samare från Viktor Rydberg Gymnasium Jarlaplan somn fått äran att få följa med konstnären Madeleine Aleman hit, och min konstnärligaledare. När jag var på english corner och pratade engelska över en kopp te med olika kineser som kom förbi för drygt en vecka sedan, berättade en kvinna att det är väldigt svårt att integrera med nya människor i den här kulturen. Kvinnan var i fyrtioårs åldern och otroligt vacker, hon såg ut som om hon var minst tio år yngre i mina ögon. Hon tyckte det var konstigt att vi kunde tala så lättsamt med varandra, som om vi var vänner. Det gjorde ont i mig hur hon så självklart såg ned på sig själv och kände att hennes egen ålder påverkade henne så negativt.

Jag skulle inte klarat av, eller ialla fall inte fått ut alls så mycket om jag hade rest hit själv, jag hade nog inte orkat integrera mitt sociala liv ensam med alla nya och annorlunda intryck. Självfallet är det språket som behinrar oss västerlänningar mest ifrån att få nya kontakter på stan, annars skulle det nog inte vara några problem då vi betraktas som kändisar med vår vita hy och stora kropp. Det är ändå något annat att få komma hit och uppleva och dela. 

Ett utdrag utanför centret. Tyvärr inte alla, men vem vet vi kanske lyckas fånga den bilden en dag, vi är ju ändå kvar tre veckor till i den här staden.


Foto: Cornelia Jordell

Jag hade en fantastisk julaftonskväll med gänget. Först julbord och julkonsert med andra västerländningar och hundratals kineser. Vi fick även erfarenhet att bli nedsprejade av lotsassnö på spreyburk som kineserna under dagen och kvällen skulle spruta på varandra på stan, ganska ocharmigt. På kvällen upplevde jag Kinas uteliv och dansgolv, det blev en lång natt med mycket lycka och kärlek. 

爱 / Ài = kärlek




JULAFTON


Har ätigt amerikansk pannkaksfrukost på restuarang med hela gänget. 
Vi ska snart ha julklappsutdelning i övre lägenheten.

Det är varmt inombords men utanför bara 8 grader.

Direkt när jag vaknade i morse öppnade jag paket medtagna från vänner och familj i hemort,
drack kaffe as ordinary med Cornelia och åt efterlängtade skumtomtar till förrätt.

Till kvällen väntas svenskt julbord med kinesisk touch och lite senare en julkonsert. 



KALLE ANKA FOTBOLL

Dan' före doppare dan' har bland annat spenderats med Kalle Anka på en public school of China med skolelever och lite senare, första dumplingen.

På förmiddagen strosade jag omkring i kvarteren runt TCG nordica med Cornelia och Svea, tanken var ett bankvisit och ett frisörbesök, tyvärr fullbordades bara det första och en heldel härliga upptäkter i omysiga gränder. 


Vi hamnade olyckligt nog i kvarter belamrade med kött och jag promenerade fram med två ulltra vegetarianer.




Julkorv till Peder.

På eftermiddagen möte vi upp hela gänget på TCG för en en färd mot en puplic school of China. 



Vi sjöng julsånger med barnen, berättade lite om den svenska julen och så kom tomten förbi med en liten julklapp till varje barn i klassen. 


Vi tittade på Kalle Anka tillsammans.

Vi fick titta in i klassrummet.

Därefter var vi med och spelade fotboll på idrottslektionen, det var superkul! Barnen här är fortfarande så oförstörda men ändå så välorienterade. Ett besök som detta hör inte till det vanliga. Det fick mig att fånga idéer till mitt projekt med focus på liv och det stängda samhället. Jag hade på eftermiddagen projektsamtal med min lärare Madeleine och kunde äntligen delge en hållbar projektplan och är nu redo att hänga mer i ateljéen.

Kvällen har spenderats med de första dumplings för min del och häng med oerhört fina människor i den övre lägenheten. Det har hängts upp glitter i vardagsrumslampan och det slås in en liten julklapp till var och en i gänget. Imorgon är det julafton och den blir absolut inte som vanligt men jag tror den kommer bli rikitgt bra ändå.

Jag kommer sakna att vakna av att min bror väcker mig på tok för tidigt på julaftonsmorgonen med extrem iver. Men du finns med mig hela tiden ändå.

Jag tänkte på dig senast idag när jag hittade fåret shaun mjölk när jag skulle inhandla middag påvägen hem.

Sveis är delaktig i fototagandet idag.



IKVÄLL HAR VI SPÅRAT

Efter en sen gårdagskväll övergick morgonen i sömn. Vid lunchtid rörde jag mig mot foreigner street, Kunmings mer hippa kvarter. En lunch intogs på Salvador's, stadens västerländska café och konstnärsmaterial inhandlades. 


Konstnärsmaterial här är extremt mycket billigare än vad jag är van vid, det kliar i fingrarna av att vara här.


Gränder och vrår runt foreigner street genomsöktes. Jag älskar den här staden, den bjuder på överraskningar hela tiden.




Kollektivtrafiken här är lite som sl fast ändå inte. Ibland får man vänta på bussen i evigheter, ibland kommer den direkt, ibland kommer man inte ens på bussen för att det är så mycket folk. Men det kostar 1 kr. Vi åker mycket taxi som också är billigt och för det mesta smidigast. Ikväll gick det inte smidigast. Efter att i en timme försökt få tag i en taxi, med hungriga magar och ett allt mer bistert humör var vi nära på att ge upp. Istället bestämde vi oss för att söka oss till andra kvarter, bortom den mest trafikerade leden. Vi hamnade på en gammal spårrells som gav oss en oväntad upplevelse. Vi ordagrant 'spårade'.


Det var långt, tyst och mörkt. 


Längs med rälsen döck det upp människors som mättade magar tillsammans.

Ibland är det bra att inte taxin kommer eller av någon anledning inte vill plocka upp dig, det ger så mycket att få komma till platser du inte visste existerade. 

Ikväll är huvudet lite tungt, intryckströttheten stor och längtan kommer krypande. Men som Svea sa i taxin som vi tillslut lyckades få tag i, irätt kvarter så att säga, det är inte gott med hälften kaffe och hälften te, utan de ska separeras var för sig, precis som livets delar ibland måste göras för att jag ska få ut allra mest utav det.

VÅR

20 grader i skuggan och sol, Green Lake och soft atmosfär samt en sväng genom Down Town. 




Green lake är ett sjöområde med tusentals fåglar som omgärdas av broar. Här rörde det sig mycket kinesiska turister som med stort intresse följde oss med blicken. Vi är de enda västerlänningar här vilket gör att vi sticker ut; deras intensiva tittande som möter våra intresserade blickar bidrar till ovanna sessions.


Jag invisterade i två A3 stora konstnärsböcker med skisser på kineser till mitt måleriprojekt som är pågång. 

Fotad av Svea


Vi chillade i solen under bambun och skrev loggbok om våra projekt. 


Gammalt möter extremt nytt i den här staden. 


Down Town.


Kvarter bortom Down Town.


Jag hade på mig på tok för mycket kläder hela dagen och saknade solbrillor. Sveis, Alice och Arvid.

FRUKOSTSPRING

Ännu en morgon resulterade i tidigt vaknande och jag gav mig ut på en springtur. En riktig upplevelse och enligt mig bästa sättet att lära känna en stad på. Dock är luften här mcket mer förorenad och tung än jag är van vid, så jag blev väldigt trött. 

Det är häftigt, här är det pensionärerna som är ute och motionerar. På morgonkvisten passerade jag en stor park som var full av dansade kinesiska åldringar, dem som spelade badmington och dem som körde morgonjumpa. Det var fashinerande! Det berörde mig verkligen, här börjar man leva livet när man har jobbat klart.

Efter springturen åt jag frukost tillsammans med vännerna i solvarmt rum, jag har fått tag på havregryn och mjölk vilket glädjer både mage och sinne.

Mika, Cornlia samt jag. Bild fotad av Svea.


Svea och Cornelia.



BANANER

Efter några få timmars sömn (igen) är jag på fötter. Resten av gänget sover djupt, jag förstår inte hur jag kan hålla mig så pigg och glad dagtid med så lite sömn, har aldrig varit med om liknande, kanske är jag fortfarande lite jetlagad.

Gårdagskvällens english corner var en häftigare upplevelse än väntat! Över en kopp te diskuterades allt i från den svenska julen, mycket politik och styrelseskick (mannen jag talade med var väldigt intresserad av att höra om wallenberg och undrade hur familjen påverkade
mitt dagliga liv), bröllpp, till mat traditioner och utbildningsvärde, det var svårt men oerhört lärorikt och ganska trevligt ändå.

Hungern som kom krypane därefter var enorm, det var sent och kallt och jag åt nudlar med Svea och Cornelia på rummet.


Vi har flera lite svårt med maten, även om det ofta smakar gott ser det ofta ut som det motsatta. Jag gör mitt bästa för att förhålla mig. Skulle kunna döda för lite havregryn och det är jag helt ärlig med. 


Lyckan är bananerna och jordgubbarna som går att få tag på överallt! Det gör att jag överlever. Igår intogs sex stycken bananer och fler lär det bli innan hemfärd och därefter. 

Bilderna i det här inlägget är alla tagna av min kära vän och förtillfället djupt sovande rumskamrat, Cornelia.

ÄNTLIGEN TCG NORDICA

Bussen mot TCG Nordica l Undebara Cornelia och Svea

Det spelades spel utanför centret


Barnen här går i skolan mellan 07:30- 18:00, när Cornelia och jag passerade skolan var kön av föräldrar till skolans grindar värre än värsta ryanairkön mot lämplig destination


Äntligen framme vid TCG Nordica, här ska jag få tillgång till ateljé, galleri, hänga och diskutera på engelska. Det var en fantastisk lokal lite nedgången med med en outstanding atmosfär, takhöjd till tusen och mycket ljus.


Vi äter mycket spicy chinese food tillsammans för få yan och dricker alltid halvljumet te till l Michaela och Alice 


Bland annat eldig fisk i bubblande hallonfärgad marinad

I eftermiddag ska vi ska få nya kinesiska simkort till telefonen som bara funkar här och till kvällen nalkas english corner, vi ska snacka engelska med kineser som kommer förbi centret över en kopp te. 

Jag är lyckligt lottad som får lära känna denna kultur; jag har efter en dag fått uppleva mer än jag någonsin kunnat anna; jag skulle kunna åka hem idag och ändå känna mig helt nöjd.



KUNMING

[email protected] är blockerad och därför hörs jag av här.
Efter en lång resa skrattar jag mig lycklig över att äntligen vara framme, på plats.
Tröttheten är obeskrivlig, efter en timmes sömn serverades det nämligen frukost på
flyget för att ändra tidsskillnaden för oss direkt, då 01.30 svensk tid. Vi bestämde oss sedan för att hålla oss vakna
att hålla oss vakna tills kväll här för att få in dygnsrytmen direkt.
Resan flöt på för oss utan större stop, väskor kom fram och vi blev hämtade på
flygplatsen i Kunming med varsin blomma i handen och enormt med stirrande ögon.
Tempot som mötte oss, den 15 gradiga värmen, blommorna, våren, lastbilarna, ja, hela miljön
var något jag aldrig fått möta förut. Lyckan är obeskrivlig att få vara här.
[email protected] är blockerad och därför hörs jag av här.

Efter en lång resa skrattar jag mig lycklig över att äntligen vara framme, på plats.
Tröttheten är obeskrivlig, efter en timmes sömn serverades det nämligen frukost på
flyget för att ändra tidsskillnaden för oss direkt, då 01.30 svensk tid. Vi bestämde oss sedan för att hålla oss vakna vakna tills kväll här för att få in dygnsrytmen direkt.

Resan flöt på för oss utan större stop, väskor kom fram och vi blev hämtade på
flygplatsen i Kunming av två enelsktalane kineser med varsin blomma i handen, och enormt med stirrande ögon.
Tempot som mötte oss, den 15 gradiga värmen, blommorna, våren och smutsen
skiljer sig från vad jag fått möta tiigare.

Lyckan är åter, obeskrivlig att få vara här.
Kvällen som sedan mötte oss var kylig och extremt kall, vi åt middag på en härlig kinesisk resturang med hur mycket mat som helst, en kort sväng på stadens vackra gator för att insupa atmosfären och inse att det blir en utmaning att hitta den frukost jag letar efter.
Michaela, Cornelia och Felix l tåget på Beijings flygplats

EN spännande flygplansrätt

Vi blev uppmöta av två engelsktalande kineser som arbetar på TCG nordica på Kunmings flygplats

Signe letar frukost, det blir inte fågelägg på burk.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0